Jönköpings Posten

2011-09-03, kl 19:02:42 | Kommentarer: 9 | Direktlänk | Min familj

Första sidan

Efter ett års kamp fick till slut Sara Pettersson från Öxnehaga sin dotter undersökt av läkare för dennes svåra magknip och ständiga diarréer. Provsvaren visade det som Sara Pettersson hela tiden befarat - att dottern är glutenintolerant. -Jag tycker det är helt vansinnigt att det ska ta ett helt år för ett vanligt blodprov. Jag har ju hela tiden som förälder vetat att något inte var normalt.

Sida 4 i tidningen

I ett år fick Sara Pettersson kämpa för att få sin lilla dotter Jadie undersökt av läkare för dennes svåra magknip och ständiga diarréer. Proverna visade att hon troligtvis har glutenintolerans. -Jag är så besviken hur det här har gått till, vården måste lyssna mer på oss föräldrar, säger Sara Pettersson.

Redan när Jadie var nyfödd märkte Sara Pettersson att allt inte stod rätt till. -Jadie har alltid haft problem med magen, först kolik, och sedan har det fortsatt med ständiga diarréer. Vi behövde byta ungefär tio blöjor om dagen säger hon.

Sara Pettersson som själv är glutenintolerant, liksom två av Jadies fastrar, misstänkte tidigt att hennes dotter ärvt sjukdomen. Symtomen som Jadie har stämmer överens med det som förvarnar glutenintolernas: Ständig trötthet, humörsvängingar förutom då diarréer och magknip. -Hon vaknar ständigt på nätterna med magknip och blir därför så trött på dagarna att hon inte riktigt orkar leka, säger Sara Pettersson.

Blödande sår
Enligt Sara Pettersson har hon ständigt tagit upp bekymren vid besök hos barnhälsovården (BVC) Öxnehaga. -Det har hela tiden hetat att det är normalt. BVC är så fokuserade på vikten, och den har ju hela tiden varit normal för Jadie. Men att få stora blödande sår i rumpan kan ju inte vara normalt, säger Sara Pettersson.

Då inte barnhälsovården gått vidare i fallet kontaktade Sara Pettersson själv barn- och ungdomsmedicinska mottagningen i huskvarna. - Jag ringde säkert 20 gånger utan att få läkartid. Sedan fick jag till slut tid hos den vanliga vårdcentralen (på Öxnehaga) där de knappt undersökte Jadie.

Fick utbrott i telefon
Då Sara Pettersson, som hon uttrycker det, "fick ett utbrott i telefonen", bokades slutligen en tid för läkarbesök på barn och ungdomsmedicinska mottagningen. -Där träffade vi en jätte bra läkare som direkt tyckte att det här låter som glutenintolerans.

Svaret på blodprovet visade mycket riktigt ett för högt glutenvärde. -Jag tycker det är helt vansinnigt att det ska ta ett helt år för att ta ett vanligt blodprov. Jag har ju hela tiden som förälder vetat att något inte varit normalt, säger Sara Pettersson.

En remiss skickades till barnkliniken på länssjukhuset Ryhov där det nu ska göras en tunntarmsbiopsi, ett prov av tarmslemhinnan. Väntetiden dit har varit två månader. -Alla föräldrar kanske inte orkar strida så här länge. Jag blir så arg när det handlar om ett barn osm inte kan prata för sig själv, säger Sara Pettersson. 

Barnhälsovårdens svar:
- Vi kan ha gjort brister och det är i så fall bara att beklaga, säger Ann Grännö Alm, verksamhetschef på barn- och ungdomsmedicinska mottagningen primärvården Huskvarna och Jönköping.

"Vi är en specialistmottagning i Huskvarna och Jönköping för barn och ungdomar i ålder 0-17år. Akuttider finns dagligen för barn som är yngre än 1år...". Så står det på landstingets hemsida.

Men det är en sanning med modifikation. Uppdraget på barnmottagningen är att "ta emot vissa barn" som är under ett år för utredning. Resterande föräldrar som ringer till barnmottagningen, och där inte "egenvårdsråd" bedöms tillräckligt hänvisas till den vårdcentral där barnet är listat enligt vårdvalet.

Väl på vårdcentralen ska en "primärbedömning" ske innan man eventuellt remitterar barnet till just barnmottagningen. -Det finns många led, det är vi medvetna om. Men vi är en specialistmottagning, säger Ann Grännö Alm. Vid en närmare kontroll tillkännager Ann Grännö Alm att Sara Pettersson ringt vården ett 20-tal gånger (se artikeln ovan), då inkluderat samtalen till vårdcentralen.

Ann Grännö Alm, som också är chef för barnhälsovården på Öxnehaga, uppger att det i det här fallet kan ha brustit någonstans i vårdkedjan: bvc-primärvården-barnmottagninge. -Jag vill bara uttala mig generellt. Men det kan ha brustit och det är i så fall jätte tråkigt och beklagligt.

Ska det behöva ta ett år för att få till stånd att ta ett enkelt blodprov om det räcker för att konstatera om någon har för höga glutenvärden?
-Det krävs ett par blodprov. Varje provtagning måste noga övervägas. För det enskilda barnet kan ett stick vara ett betydligt övergrepp, säger Ann Grännö Alm.


Text på båda artiklarna är Daniel Henriksson
Foto Robert Eriksson


Kommentarer
Från: Caroline

Fan vad bra att det kommit ut i tidningen!!!

Vilken svammelkärring den där verksamhetschefen:(

och det lär väl många läsare också tycka. Ett övergrepp med blodprov, men okej med magvärk och diaréer, IDIOT! Hoppas att det leder till vettigare rutiner när det gäller barn.

Bra initiativ av dig Sara! Sånt här skit ska inte mörkas och accepteras.



2011-09-03, kl 20:20:48
Från: Sara, mamma till pseudotvillingar & pyret i magen

Jag kände det med vilket övergrepp är värst liksom.

2011-09-03, kl 20:39:37
URL: http://neccin.blogg.se/
Från: britta bloggar

Men vad bra att det skrivs om! Och vilka undanflykter de kommer med... Heja dig!

2011-09-04, kl 08:59:20
URL: http://brittabloggar.wordpress.com
Från: Lotta Hultman

Hej Sara!

Jättebra att det kom ut i tidningen! Så ska det verkligen inte få vara!

Synd också att det ska vara så olika. Jag har själv gluten och två barn. Min lilla tjej mådde hela tiden bra men ökade för lite i vikt. Bara det räckte för att BVC i Bankeryd skulle remittera för blodprov och senare biopsi. Jag tycker att jag hör många glutenföräldrar som behöver strida för sin sak när det ändå är en ärftlig sjukdom. Det är ju helt tokigt! Bra av dig att stå på dig och att få "telefonutbrottet". Ibland verkar det vara det ända som hjälper!



Stort grattis till frieriet också! =)



MVH/ Lotta

2011-09-04, kl 13:27:19
URL: http://www.prinslove.blogspot.com
Från: Michaela Lejonberg

Fy sjutton för vården ibland alltså!

Barnen får lida medans föräldrarna får kämpa för att få vårdpersonalen att fatta!



Har liknande erfarenheter dock inte sjukdom... men Walther har autism! jag märkte vid 2 års ålder att han inte hängde med som de andra barnen utan snarare gled ifrån andra barnen utvecklingsmässigt! Dagis märkte detta också! Han skärmade av sig ofta och satt helst och pusslade. Han la vid 2 års ålder pussel anpassade för en 5 åring, som barnen i 5årsåldern inte alltid klarade på dagis! Jag tog gång på gång upp detta med BVC, nejdå inget fel! Han är bara sen, född sent på året! NEJ! Det är nåt som är fel! Till slut efter en massa turer fram och tillbaka, ytterligare larm från dagis, och byte av dagis och larm från centrala resursteamet så fick vi remiss till BVCpsykolog och han konstaterade precis vad jag misstänkt: AUTISM! Han var så arg att inget gjorts tidigare! Vi fick till svar från BVC "man kan inte sätta diagnos så tidigt" och så sa de när vi fått diagnos "Jaså va det AUTISM, det sa ju du tidigt" JUST PRECIS!



Hoppas allt går bra med lilla Jadie!

Lycka till med allt!!

2011-09-08, kl 21:26:59
URL: http://familjenlejonberghjorth.se
Från: Paulina

Jag tycker att du har en riktigt nice sida! Har du lust så slå även ett öga på min :).

2012-03-18, kl 20:31:47
URL: http://hemförsäkringidag.se
Från: Victoria

Kul blogg! Hur länge har du haft din blogg?

2012-09-01, kl 12:21:52
URL: http://allaprivatlan.se
Från: Daniella

Schysst design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Skitsnyggt i alla fall!

2012-09-01, kl 13:22:49
URL: http://allaprivatlan.se
Från: Victoria

Intressant sida! Det märks att du gillar att blogga!

2012-10-12, kl 09:51:23
URL: http://allasmslan.se

Kommentera här:

Namn:
Här ofta?

E-mail: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:


Kommentar:

Trackback
Välkommen!

>> Klicka här för att läsa mer om mig. <<